Saturday, April 26, 2008

Ce este "iubirea" ?


"IUBÍRE = 1) A IUBI si A SE IUBI. 2) Sentiment de afectiune fata de o persoana de sex opus; dragoste; amor. 3) Atasament sufletesc (simpatie, prietenie, afectiune) puternic fata de cineva sau ceva./ a iubi."
Aceasta este definitia iubirii gasita in DEX...dar oare, pot niste simple cuvinte sa exprime un sentiment atat de...suprem si maret, i-as putea spune, un sentiment atat de complex si...pana la urma, complicat(intr-un fel sau altul)? Cei mai multi ar tinde sa spuna ca "da", ca se poate explica, dar oare nu este la fel de greu de explicat ca si acel sentiment infantil pe care il avem in preajma sarbatorilor de iarna, si a Craciunului? Nu este la fel de greu de dat o definitie a iubirii? Iubirea n-ar trebuii sa aiba o explicatie! Iubirea este ceva mult prea mare pentru a putea fi exprimata in simple vorbe...ea ar trebuii sa fie simtita de fiecare dintre noi, nu descrisa!
Sentimentul de durere inauntrul trupului, durerea sufletului, stare de melancolie, depresie, simtirea unei greutati asupra pieptului si a inimii, si senzatia de neputinta, nu sunt si ele senzatii cam greu de explicat si inteles de catre cei din jur?
Am intrebat "ce este 'iubirea'? dar 'a iubi'? ". Mi s-a raspuns, in maniere diferite, intampinate de variate reactii a celor carora le-am pus cele 2 intrebari. Unul dintre raspunsurile dragute, insa citat din Octavian Paller, a fost: " 'In iubire se simte mai mult decat e nevoie, se sufera mai mult decat se cugeta, se viseaza mult mai mult decat se traieste...' ". Alt raspuns, mai pueril insa, a fost: "Pai nu stiu..eu il iubesc pe S. pentru ca mi-a fost aproape tot timpul, pentru ca m-am atasat de el si pentru ca e langa mine si la bine si la rau...si pentru ca...il iubesc!".
Alte raspunsuri au sunat cam asa: "Nu stiu nu am simtit....nu pot sa vorbesc despre ceva ce nu stiu.", "E mai mult decat 'a tine' la cineva, e ceva ce vine din inima ta...si nu poti controla, nu poti masura...e cel mai placut sentiment. Pur si simplu simti ca iti da aripi.", "Iubire...te gandesti la acea persoana, iti place sa stai in preajma ei cat mai mult timp.", "Iubire inseamna daruire".
O discutie mai lunga pe aceasta tema, a fost: "Iubirea e cel mai frumos sentiment pe care il poti avea fata de o persoana in care ai incredere.....pe care ai ajuns sa o cunosti...sa iti placa....si care sa merite cu adevarat iubirea ta....[...] Pai...simti ca vrei sa stai cat mai mult cu acea persoana.....simti ca iti bate inima cu putere cand e langa tine.....simti asa zisi "fluturi in stomac".....nu stiu ce sa mai zic....e cam greu sa explici in cuvinte uneori ceea ce simti"
-> Anca: yeah...I know. Dar oare, acei fluturasi si dorinta de a sta cat mai mult langa o persoana, inseamna neaparat ca o iubesti? Daca este vorba despre altceva...pur si simplu, un sentiment mai...aparte?
-> T: Hmm...
-> Anca: Adica...uite, sa zicem ca mergi la un chef cu multa lume...si, in prima zi, 1 tip de acolo se da la tine...la inceput ai emotii, iar cand pleaca,(daca ti-a placut persoana), esti putin trista, dar cand se intoace, ai fluturasi in stomac, esti foarte entuziasmata si fericita...si nu vrei sa arati asta...Ceea ce simti nu e iubire, dar in mare parte se manifesta cam cum ai descris tu!
-> T: Evident ca nu e iubire, pentru ca pentru a iubi o persoana cu adevarat, iti trebuie timp, nu numai o seara.
-> Anca: Bun! Raspunsul asta chiar mi-a placut!".


Altele:


-> Anca: "P., spune-mi si mie te rog ce intelegi tu prin 'iubire' si 'a iubi' pe cineva.
-> P.: Ceeeeeee?
-> P.: Nu ma intreba d-astea...
-> P.: Nu stiu ma.
-> Anca: Ok...that was easy... :)"



-> D.:"Fiecare simte in felul lui...adica acum 4 ani era ceva...acum e altceva.
-> D.: Iubirea e atunci cand...>:D<, si cand 8->, si cand :-<> D.: 'Iubirea se naste in priviri, traieste pe buze si moare in lacrimi.'
-> D.: Iubirea e atunci cand sangele ramane in inima si nu mai ajunge la creier...dar cealalta varianta e mai adevarata.
-> D.: Mi-e greu sa vorbesc despre asta....am avut o relatie de 4 ani...in care am trecut prin multe...si acum, sunt indragostit pana peste urechi de o domnisoara cu 2 ani mai mica decat mine, pentru care fac chestii din placere, fara sa imi dau seama, chestii pe care daca ar trebui sa le fac, nu le-as face...
-> D.: Si ii accept chestii care ma enerveaza la culme la alte persoane...si e just like that...nu e fitoasa sau ceva, dar e destul de zapacita. Si totusi nu ma deranjeaza.
->: Anca: Foarte dragut. :) I'm glad that you are happy! You diserved it.
-> D.: Ca bine zici ca o merit.
-> D.: Cine a zis ca primesc ceva inapoi?
-> Anca: Dar, iti face placere s-o vezi pe ea fericita........si....automat esti si tu fericit......and that's a good thing!
-> D.: Nu-i asa?
-> D.: Al dracu' troc!
-> D.: Mai grav e ca imi place, si ma simt bine!
-> Anca: E a II a chestie misto pe care am auzit-o si care mi-a super placut!
-> D.: Filosofic vorbind, e usor. Daca ma intrebai acum cateva luni, iti vorbeam despre iubire...E atunci cand renunti la tine pentru celalalt, e atunci cand nu mai ai aer etc etc...
[...]
Anca: 'Viata nu se caracterizeaza prin momentele in care ai plamanii plini cu aer, ci prin acele momente in care exista cineva care sa-ti taie rasuflarea'
-> D.: Vai
-> D.: Ce frumos...
-> D.: Mai ales daca esti batran, bogat si cu aparat respirator...
-> Anca: hahahahahahahahaha :)))))))))))
[...]
-> D.: Ba...
-> D.: Cand iubesti pe cineva
-> D.: 'Te iubesc' devine prea sec
-> D.: ...asta nu stiu cum sa o zic frumos
-> D.: Dar mie mi-e rusine sa mai zic 'te iubesc'
-> D.: Bla bla...
-> D.: Se spune prea des...
-> D.: ...
-> D.: Iti dai seama ca iubesti cand realizezi ca tot ce vrei tu sa spui si sa exprimi defapt simti
-> D.: ...in momentu in care m-am gandit eu ca ar fi timpu' sa zic lui D' ce simt pentru ea, mi-am dat seama ca nu pot exprima corect in cuvinte, pentru ca mai mult ca sigur le-a mai auzit direct sau indirect. Orice ai vrea sa spui, s-a mai spus inainte, si nu trebuie sa cauti cuvinte pompoase ca sa exprimi ce simti, ci trebuie sa gasesti o cale de a-i arata.
-> Anca: Adevarat...
-> D.: Suna ca din carti...
-> Anca: Dar, ce a fost inainte, nu este tot una cu ce e in prezent
-> D.: Dar asa e
-> D.: Ba da ma
-> Anca: Si nici nu este aceasi persoana...
-> D.: E ciclic
-> D.: O sa vezi, ca aceleasi lucruri spun toti, cam aceleasi lucruri le fac toti..."



-> Anca: "Tu ce crezi despre iubire ?
-> A.: E un rau necesar.
-> Anca: Foarte tare spus. Bine punctat.
-> A.: Mai, ce e trist e ca people in love do silly things. Si ca atunci cand esti in love, nu mai esti propriul stapan si toate deciziile iti sunt influentata de alta persoana. E ca si cum iti pierzi capaciatea de a gandi ca fiinta superioara...acum exista variante si variante, unii prospera cat sunt indragostiti, altii cum am zis, se comporta prosteste.
-> A.: Si mai rau e ca prea rar gasesti eternal love...de fapt nu sunt sigura ca a existat vreodata.
-> A.: Orice ai zice, dragostea e la inceput alimentata si de atractie fizica aka 'fluturi in stomac'. Iar senzatia e data de niste 'chimicale' pe care creierul le secreta, asemanatoare cu cele din creierul bebelasilor, care ii fac sa fie dependenti de mama. In cazut adultilor, esti dependent/a de o persoana. Darrr ca si in cazul bebeilor, aceste substante inceteaza sa mai fie produse la un moment dat cand ei devin cat de cat independenti.
-> A.: Asa si la adulti, senzatia de fluturi in your tummy dispare
-> A.: Si cel mai grav e ca unii devin dependenti de asta si nu mai pot atinge starea decat cu ALTA pesrsoana.
-> A.: Aici e partea trista, nu cred ca exista dragoste care sa dureze la nesfarsit, sau cel putin nu poate daca nu e alimentata de atractie fizica (call me a cynic but that's how i see it)."



->P.V.: "A, pai tema ta e nu stiu...intr-un fel..e cam asa....a iubi este o oarecare senzatie de provenienta biologica, care isi are sursa in trecutul animalic al omului....Sentimentu a derivat de la posesiune...insa acum este un sentiment nobil."



-> K.: "Parerea mea...
-> K.: Hmmm
-> K.: Nu e chiar asa simplu...trebuie sa fie reciprocitate la mijloc...sa iubesti si sa fii iubit cat de cat in egala masura. Sa faci partenerul/partenera fericit/fericita si sa te faca si el/ea...
-> K.: Cam asta ar fi brief story
-> Anca: Aha....
-> A.: Daaar, ce intelegi tu prin 'iubire'....?
-> A.: Cum iti dai seama ca iubesti ?
-> K.: Nu stiu.. nu imi bat capu cu dastea la ora asta
-> K.: Eu am trait ceva gen...some while ago
-> K.: Trebuie sa experimentezi draga mea
-> Anca: Da, evident, sunt de aceasi parere, insa vreau sa stiu parerile oamenilor..."



-> A.V.: "Poate o sa razi, dar e o vorba 'Iubirea sau dragostea e ca un butoi mare plin cu cacat si la suprafata are miere. La inceput totul e bine si frumos dupa care totul se schimba in suferinta'
-> A.V.: E frumosa iubirea daca e reciproca.
-> A.V.: Daca iubesti doar tu, ai numai de suferit...
-> A.V.: Cand iubesti faci multe sacrificii...daca iubesti nu inseli si nu minti...
-> A.V.: Eu am ajuns la concluzia iubirea se transforma in suferinta...
-> Anca: Aha....da.....si ajungem la ce mi-a spus cineva 'iubirea e un rau necesar'
-> A.V.: Da
-> A.V.: E frumos sa iubesti...si ajungi foarte greu sa iubesti...
-> Anca: Ok, merci de raspuns!"



-> A.M.: Ce inteleg prin iubire?
-> A.M.: Hmm
-> A.M.: Iubire e atunci cand simti ca ai face orice pentru cineva, si, ca niciun efort nu e destul de mare
-> A.M.: Iubire e atunci cand simti ca nu ti-ar mai trebui altceva in viata...ca ai putea sa stai non-stop cu cineva...
-> A.M.: De fapt, nu cred ca sunt cea mai potrivita sa vorbesc despre iubire..
-> Anca: Nu te-am intrebat daca esti cea mai potrivita sa vorbesti despre iubire, vroiam doar o simpla parere...vreau sa stiu ce crezi tu despre iubire...
-> Anca: Nu esti singura persoana pe care am intrebat-o....intreb oameni la intamplare...vreau sa vad parerile oamenilor
-> A.M.: Iubire e atunci cand te simti pe deplin fericit numai cand esti in contact cu cel/cea iubit/a
-> A.M.: Iubire...iubire...
-> A.M.: E cam grea iubirea oricum.
-> A.M.: Eu cred ca e mai presus de cuvinte...sentimentul ala nu poate fi explicat in cuvinte."



-> Z.: "Poti spune ca sentimentul de atasare fata de persoana este o ramura a iubirii.
-> Z.: Iubirea e in aer...
[...]
-> Anca: Dar, zi-mi si ce intelegi tu...
-> Z.: Eu...
-> Z.: Hmmmm....
-> Z.: Iubirea este un sentiment dulce, o ramura de pasiune ce te ridica...
[...]
-> Anca: Nu vreau sa aberezi neaparat, vreau sa-mi zici ce gandesti.....
-> Z.: Iubirea noastra nu se poate descrie in cuvinte...
-> Z.: 'A.I.: iubirea este un sentiment ce trebuie sa fie impartasit ca sa se simta in adevaratul sens al cuvantului' "



-> R.: "Hmmm ... de vreo 1 an n-am mai avut parte de iubire...prin iubire inteleg relatia a doua persoane care din plictiseala stau impreuna...si se ard....dupa care se despart....
-> Anca: Asta e pentru tine iubirea ?
-> R.: Pai cam asa e pe aici...
-> Anca: Aha....ok
-> R.: Dar nu lua in seama parerea mea ...
[...]
-> R.: De fapt iubirea pentru mine e ceva imposibil !"



-> F.: "A iubi inseamna respectul fata de sine si respectul fata de cei pe care ii iubesti
-> F.: Inseamna..incredere deplina, increderea aia cand stii ca daca iti lasi partenerul de viata intr-o sauna cu 10 femei/barbati(in functie de caz), stii sigur ca nici macar nu arunca o privire spre ceva ce ar putea sa-l atraga.
-> F.: Iubirea mai inseamna..cunoasterea perfecta a celui pe care il iubesti.
-> F.: Cand iubesti pe cineva ai fi in stare sa-ti dai viata si tot ce-i mai bun pentru acea persoana...
-> F.: De exemplu, eu sunt dispus sa-mi incalc orgoliul si tot tot tot, sa o sun azi sa ne vedem.. sa vorbim o chestie, chiar daca a gresit si ea...dar pe ea o cam doare in cur...si nu vreau sa se piarda relatia asta asa usor... :-< -> F.: Sper ca ti-am fost de ajutor un pic asa
-> Anca: Da, mi-ai fost! Merci!
[...]
-> F.: Ti-au raspuns si baieti la intrebarea asta?
-> Anca: Da
-> F: N-au facut pe durii? :))
-> Anca: Nu, n-au facut pe durii."



-> M.: "Waw...big question!
-> Anca: Da.....si astept un raspuns......dar nu trebuie sa fie la fel de mare precum intrebarea.
-> M.: Pai..poti spune ca iubesti o persoana atunci cand iti poti depasi egoismul si invidia pentru a il/ face fericit/a."



-> D.P.: "Fara sa o dau in patetisme si citate siropoase, eu zic ca iubirea e sentimentul ca traiesti la unison cu partenerul........
-> D.P.: Alte sentimente adiacente apartin altor pofte si pulsiuni(dorinta de a face sex, dorul etc.)
-> D.P.: Si 'a iubi'- cumulul de actiuni care nu au egoism in ele............
-> D.P.: Orice faci pentru si cu partenerul tau si n-are de-a face cu egoismul tau, eu zic ca e iubire
[...]
-> D.P.: Pai sa citesti despre iubire e ca si cum ai citi despre suferinta
-> D.P.: Poti sa o faci doar daca nu stii inca ce e aia iubire/suferinta
-> D.P.: Si asta tot din egoism
-> D.P.: E normal ca eu sa cred ca traiesc cea mai mare poveste de iubire si e normal ca doar suferinta pe care o simt eu sa imi para reala
-> D.P.: Restul e........apa de ploaie
-> D.P.: get me?"



->C'. : Iubirea este momentul in care simti nevoia de a folosi pluralul.



-> B.D.: "Iubirea e cel mai frumos sentiment poate.. si cand iubesti..il traiesti...si parca esti mai bun...
-> B.D.: Si cand iubesti...si nu esti alaturi de persoana iubita...ii simti lipsa...si deabia astepti sa o revezi..."



-> A.T.: "A iubi inseamna a inceta sa traiesti pentru tine, a face ca toate sentimentele omenesti, teama, speranta, durerea, bucuria, placerea, sa nu depinda decat de o singura fiinta; inseamna a te cufunda in infinit, a nu gasi nici o limita simtirii, a-ti inchina viata unei fiinte in asa fel incat sa nu traiesti si sa nu gandesti decat pentru a o face fericita; a turna maretie in injosire, a gasi alinare in lacrimi indurerate, placere in suferinta si suferinta in placere; adica a intruni in sine toate contradictiile.
-> A.T.: Ca un om sa iubeasca pe altul e probabil cea mai grea sarcina care ne-a fost incredintata, sarcina suprema, examenul final, opera pentru care toate celelalte sunt doar un preludiu....Iubirea e un imbold pentru fiecare sa se desavarseasca, sa devina cineva, sa devina o lume el insusi de dragul cuiva...
-> A.T.: 'TOT CE STIM DE IUBIRE ESTE CA IUBIREA E TOTUL!' "



-> R.T.: "Iubirea e sentimentul inefabil cu care te trezesti dintr-o data pentru o persoana pe care o iubesti
-> R.T.: iubirea nu se explica prin cuvinte ci se simte
-> R.T.: Ayo - 'this is some emo shit right here!!!'
-> R.T.: Iubirea e sentimentul cand ai chef sa te futi
-> R.T.: Cand ai chef sa te futi pana la sange atunci esti indragostit/a
-> R.T.: Ai 3 pareri...
-> R.T.: Succes!"



-> C.: "Cred ca iubirea ar putea fi plasata la nevoi umane...imediat dupa nevoile biologice. Eu asa privesc lucrurile... Ca sa fii un om implinit spiritual trebuie sa iubesti, trebuie sa formezi un intreg, jumatate esti tu si jumatate respectivul/repectiva...o completare. De asta 2 oameni la fel nu o sa se poata iubi si e o prostie sa cauti sa iubesti oameni exact ca tine. Iar iubirea, nu e EA un sentiment...e un cumul de sentimente de factura emotionala, sensibila.
-> C.: Si mai cred ca numai oamenii inteligenti pot sa iubeasca... restul confunda grav sentimentele!
[...]
-> Anca: Oook, daca mai ai ceva de adaugat, let me know, azi, peste 1 ora, maine, poimaine...just let me know
-> C.: Bineinteles
-> C.: Nice...ca ai preocupari de genu' "



-> A.A.: "Eu am o parere foarte proasta despre iubire.
-> A.A.: Nu ai vrea sa sti.
-> Anca: Spune-o!
-> A.A.: Si nu cred ca ai avea ce scrie...
-> A.A.: Din 4 randuri, 3 o sa fie numai de injuraturi.
-> Anca: Ok, spune-mi parerea ta.
-> A.A.: Sincer, nici nu inteleg prea bine cuvantul 'iubire'.
-> A.A.: Multi imi spun ca nu am iubit niciodata...si nici nu o sa iubesc...
-> A.A.: Parintii si prietenii nu se pun...
-> Anca: Pai, nu ma refeream la parinti, prieteni, rude, animale...bla bla
-> A.A.: Asa...
-> A.A.: Sincer, se poate sa nu fi iubit niciodata...
[...]
-> A.A.: Nu sunt deacord cu fazele de genu...'nu pot sa fiu cu acel baiat pentru ca nu simt nimic pentru el'...si asta o zice dupa 3 zile"



-> U.I.: "Ce e dragostea? Dragostea e atunci cand realizezi ca paradisul pe care-l cauti e de fapt in sufletul ei. Si daca ea e melodia ta preferata, sa nu te puna dracu' sa ramai fara baterii. Sa nu-i dai flori, caci ea are cel mai frumos parfum oricum. Dimineata cand o saruti sa nu schitezi niciun gest, chiar daca nu s-a spalat pe dinti, sa fie atunci ca o lamaie din care musti cu ambitie, e a ta si nu te strambi. Sa nu-i dai matase de frica sa n-o zgarii. Sa nu ai ce lucruri de valoare sa-i daruiesti decat sa-ncerci sa fii ce e ea pentru tine. Sa nu-ti dai viata pentru ea...ca oricum unu fara celalalt nu ati exista, asa ca mai bine...sa dai viata impreuna cu ea. Daca umblii prin desert, cand iti aduci aminte de ea, sa apara un nor mic deasupra ta, sa ploua. Numele ei sa-l scrii cel mai frumos, fara sa-ti dai seama. Sa nu poti creea fara ea nici macar un punct pe-o coala, nici macar o nota, nici un sunet, nimic. Sa spui ca sanul ei e locul unde ai vrea sa mori. Sa te enervezi cand isi imprastie hainele peste tot, dar sa-ti aduci aminte sa razi in sinea ta peste zece minute. Sa te simti mandru ca ai reusit sa intri in mintea ei, dar s-o controlezi frumos, incat sa-i placa. Sa va certati si sa va bufneasca rasul. Cand tresare la filmele de groaza, sa te prinda strans in brate si sa stea asa pana la sfarsit. Sa fie singura care te poate trezi devreme, si culmea, sa-ti placa. Sa fiti doi copii. Sa-ti faca cea mai buna cafea. Sa-ti poarte tricourile. Soarele si luna sa-i fie sateliti. Venus... abia sa-i semene."



Alte raspunsuri ar mai putea fi date, insa, am intelege pana la urma ce este iubirea de fapt? Se poate ea exprima in cuvinte...? Filosofic vorbind, se poate, insa, este si ceva realist...?
De ce cand intrebi un om ce este iubirea, primul lucru care il spune este "Aaaaa" sau "Hmmmm"? Oare suntem atat de incapabili sa exprimam ce simtim...? Suntem! Cineva spunea: "Sunt capabil sa doresc a savarsi o fapta buna si a simti o placere in urma ei; dar totodata si concomitent doresc si raul, simtind si atunci placere. Dar amandoua aceste sentimente ca de obicei sunt intotdeauna prea marunte, iar cele puternice nu se ivesc niciodata. Dorintele mele sunt prea minore; nu ma pot calauzi" ...
John F. Kennedy a spus "Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista." ...dar...avem si oameni ce pot visa la iubire...lucru care exista, nu ?
"Secretul magiei vietii consta in folosirea actiunii in scopul atingerii, non-actiunii. Nu trebuie sa iti doresti sa sari peste tot pentru a deslusi imediat." - Lu Yen
"Pe de alta parte, iubirea reprezinta cea mai eficienta modalitate de a ajunge la cunoasterea legii unicitatii. Iubind tot ce te inconjoara, incepi sa intrevezi esenta tuturor lucrurilor, esenta care este de aceeasi natura ca si Dumnezeu." - Cristian Turcanu
Octavian Paller - "Iubirea nu e doar un zambet, nu e doar o floare, iubirea e un suflet ranit si apoi vindecat de altul..."
- "O iubire pe care esti nevoit s-o pazesti nu reprezinta nimic.Dar tocmai asta n-au sa inteleaga niciodata oamenii cu adevarat gelosi." Gelozia ia nastere odata cu dragostea, dar nu moare odata cu ea..."
- "Cine iubeste si este iubit nu va mai fi niciodata acelasi om ca
inainte...Nu uita: langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii... "



Si totusi, poate omul traii nestiind ce este iubirea defapt...?
Dar viata, are vreun sens fara iubire?



Romeo Morari - Definitia iubirii

"Tu esti asemeni cupei din stravezii cristaluri
Cu incrustatii pure si unduiri usoare
Din tine pot sa soarba, in sacre ritualuri
Si gurile pagane si cele-ncepatoare.

Tu stii s-ascunzi in tine, ca intr-un tabernacol
Extazul si durerea - impreunare grava,
Cand sarutarea-ti darui se-ntampla un miracol:
Veninul pare dulce, si-ambrozia otrava!"






Si totusi, ce este iubirea ?

1 comment:

Adrian Codos said...

Iubirea este acea stare de iluminare care genereaza profunda noblete,implinire(in sensul ca nu-ti mai doresti altceva),bucurie copilareasca,forta interioara,compasiune si bunatate sufleteasca.
As mai dori sa adaug (pt. cei cinici) parerea Norei Roberts printr-un personaj de-al ei din ,Doamna furata' cu privire la acest subiect si anume: ,Cine spune ca nu exista iubire care sa dureze sau ca ea se va diminua in timp acela nu a cunoscut adevarata iubire!
Pune bine punctul pe i nu-i asa?Oricum va recomand cu caldura cartile lui Nora Roberts,Julie Garwood si Judith McNaught pt. a intelege mai bine iubirea. O seara placuta.